25 iunie 2009

A murit Matei Calinescu

25-06-2009

Niciodata nu am avut ca natiune (in masura in care termenul "natiune" nu e total lipsit de continut) un varf de lance in materie de estetica si filosofie. Eugen Ionescu a fost mai mult un scriitor decat un teoretician. Cioran a fost mai mult un eseist. Blaga a fost prea national si, paradoxal, prea pretentios pentru simplitatea romaneasca. Dar si ... prea putin universal. Noica e tot pe acolo. Petre Tutea e unul dintre cei mai intarziati teoreticieni. Cred ca l-au retrogadat torturile inchisorilor comuniste. Eliade e singurul cu care se poate compara atat in privinta anvergurii internationale cat si cea a complexitatii operei. Dar parca a fost un pic cam servil lui Jung in materie de filosofie.

Matei Calinescu a fost cam primul astfel de roman. El aspart gheata culturala. "Fetele modernitatii" e o lucrare respectata in toata lumea. A creat o teorie originala si universala despre evolutia culturii. Daca teoriile sale seamana un pic cu ale lui Foucault sau altii totusi nu se raporteaza la ei in asa maniera in care Eliade o face la Jung fie si involuntar.

Pentru mine postmodernismul e o chestiune dubioasa. Insusi Matei Calinescu mi-a spus fara echivoc ca nici pentru el nu mai insemna mare lucru. Dar pentru faptul ca a fost acolo la construirea lui teoretica merita tot respectul nostru.

Nu sunt un mare nationalist insa ma simt mandru ca intr-o societate romaneasca plina de escroci la costum si cravata sau de intarziati contemporani iata ca cineva a reusit sa se desprinda si sa isi construiasca un loc in istoria culturii. L-am intalnit fata in fata, am stat de vorba cu el fapt pe care n-am sa il uit niciodata. Mi s-a partut un monument de simplitate si claritate la fel ca si scrierile sale. Desi am putine puncte comune cu el in materie de preocupari artistice si teoretice totusi simplitatea din "Fetele moderintatii" m-a influentat decisiv. "Contradictiile, iluziile si virtutile postmodernismului" pe care am scris-o in anul 2003 i se datoreaza exclusiv. Nu cred ca as fi scris-o daca nu as fi citit "Fetele moderintatii" .

Niciun comentariu:
Write comments

Popular Posts

Labels