25 octombrie 2007

Psihanaliza macrosociala: calea catre iesirea din "ghetou"

Ca urmare a unei discutii avute cu Costin Patrascu vin cu noi precizari si pentru el si pentru mine.

Reprele psihanalizei de cabinet regasite in cea macrosociala

Psihanaliza nu a fost inventata de Freud. Ea a existat si exista in diferite grade in orice relatie de comunicare. Pe unde am apucat am scris despre relatarea lui Aristotel facuta in legatura cu psihanalistii sofisti ai epocii sale si despre confesiunea catolica careia nimeni nu i-a putut cunoaste cazurile speciale si gradul de profunzime a realizarii insightului din aceste cazuri.
Psihanaliza inseamna doua lucruri: intalnirea cu Dumnezeu si puterea de recuperare si de impacare cu trecutul. Prima este data de fenomenul transferului care se realizeza prin gasirea unui corp in care sa se incarneze spiritul divinitatii ce misuna nenascut in sufletul omului. Analistul ia locul unui astfel de spatiu de downloadare a acestor religoteme. Poti sa accepti acest lucru si sa-l divinizezi pe analist sau poti sa iti negi tie insuti "pacatul" de a-l diviniza si sa-l vezi ca pe un diavol.

Impacarea cu trecutul, cu instinctele si cu tine insuti este un al 2-lea lucru pe care il face psihanaliza. Continuturile psihice, indiferent de cat de profunde ar fi nu sunt atemporale cum credea Freud. Si ele se uita. Numai ca pe o periada mai mare. Uneori e nevoie de generatii. (Pe de alta parte ceea ce "scoate la lumina" psihanaliza nu se uita neaparat.) Datele memoriei profunde se arhiveaza si se catalizeaza (condenseaza) si mostenesc in ele netraitul si nemarturisitul. Retelele mnezice profunde sunt asemenea drumurilor parasite, invadate de vegetatie. Psihanaliza reface aceste drumuri, readuce la viata ruinele varstelor si generatiilor trecute. In felul acesta energia blocata in aceste ruine si drumuri distruse se elibereaza.
Aceste doua lucruri au fost facute si ianinte de Freud in grade diferite si se vor face si de acum incolo. Dumnezeu si trairea transferului sau nu a fost inventia psihanalizei, e clar. Ba Freud chiar s-a razboit cu relgia-- razboi ce pare sa aiba statut de concurenta decat de incompatibilitate. De asemenea impacarea cu sine/ceilalti s-a tot realizat in istorie iar Psihanaliza se intampla si in afara cabinetului. Intalnirea idolului copilariei, intalnirea cu biserica, intalnirea cu viata, traierea indensa a dragostei adolescentine au rolul de traire a transferului. Mai pot exista si jumatati de astfel de experiente ca autografe de la vedete, strangerea de mana a politicienilor, etc. Pana mai ieri "prostimea" credea ca regele are puteri tamaduitoare si te vindeca doar daca te atinge.

Psihanaliza macrosociala si mana intinsa celeia de cabinet.

Toate astea tin si de educatie. Educatia salbatica este un teren mai fertil pentru psihabaliza de cabinet pentru ca subiectul este raspunde mai bine formei sale clasice. Insa pe masura ce societatea evolueaza psihanaliza trebuie sa tina pasul cu ea si sa i se adapteze. Presiunea asupra societatii, actiunile directe in spatiul public pentru relaxarea conditiilor de formare a noilor generatii poate parea defavorabila psihanalizei clasice de cabinet la prima vedere. Un subiect educat intr-un mediu relaxat si putin inhibant este in masura sa se adapteze mai bine la maturitate si sa poata sa aiba o viziune mai relaxata asupra vietii decat unul educat intr-un mediu social dubios.
Militarea pentru drepturile individuale, militarea pentru schimbarea mediului social, pentru relaxarea mediului social, pentru relaxarea normelor si a legilor menite sa duca omul de rand in stare de subordonare fata de o minoritate ce se autoproclama stapana peste bunurile intregii umanitati conduce exact la atenuarea conflictelor sociale asa cum face insasi psihanaliza la nivel microindividual. Psihanaliza macrosociala este acest militantism simplu menit sa duca la impacarea claselor sociale, la atenuarea conflictelor sociale si la vindecarea societatii la fel cum cea microindividuala de cabinet este in masura sa conduca la impacarea individului cu sine. Fireste un mediu ecologic de educatie nu este de ajuns pentru inlaturarea tulburarilor psihice care au implicatii ereditare de combinare si recombinare. Insa la ora actal spiritul corporatist si cel politicianist are mare nevoie de "prostul" traditional pentru a-si perpetua ele insele interesele burgheze. Din acest punct de vedere psihanaliza este un adevarat dusman al resorturilor minoritare traditional-profitoare ale sistemului actual si vor face orice (asemenea rezistentei analizandului) pentru a-i submina autoritatea. Din pacate, in conservatrismul lor de natura principial mercantila, unii nu inteleg ca oameni mai educati si mai siguri pe ei vor duce la dezvoltarea mai rapida a societatii. Faptul ca in Romania (care exceleaza prin vopsirea moderna a apucaturilor medievale) psihanalizei nu i s-a regasit un loc in stat la 18 ani de la revolutie atesta acest lucru.
Inca odata se poate vedea ca acest tip de emancipare sociala este mult mai vechi si mult mai accesibil la nivel macrosocial decat a fost si va fi psihanaliza de cabinet. Insa asemenea parintelui care isi protejeaza copilul psihanaliza macrosociala poate gasi noi cai de inflorire a celei de cabinet prin institutionalizarea ei in special. Pedopsihanaliza este inca in domeniu putin experimentat inca si pe care eu il vad de mate viitor. Si cea a adultului poate sa isi gaseasca noi infloriri.
Nu se poate face primavara psihopatologica odata cu relaxarea acestor norme sociale insa se poate pregati astfel terenul pentru eliminarea suferintelor generatiilor urmatoare, sau pentru transfigurarea lor.





30 de comentarii:

  1. Pentru dl Patrascu:
    ...Te credeam om serios. Zici ca "mai exista sperante"?!, in ultimul dtale "afis". Se pare ca si in privinta dumitale, nule !
    Pai, sa te vedem, am sa vin si eu acolo, sa vedem ce..."sperante" ai dumneata. Am incercat a te lamuri exact ce anume erai nelamurit despre ce era in discutie..., la ce m-ai intrebat ,si vad ca si dumneata ai obsesii si suferinte mari. Hop, ai sters!
    Ma asteptam la niste raspunsuri, la a discuta, nu de "pune" obsesiv-paranoic o tabla pe care o are cineva..., indiferent de ce alta parere exista (contrara), cum faci si dta acum.

    Sincer, te credeam serios si inteligent.

    Pentru Baldovin:

    injurii...? Ai si tu aceasta placere, de a "arunca" vorbele astea, "injurii", pentru a ascunde...murdaria de acolo a multora. Am mai zis insa si altadata, "murdaria nu e buna", draga Baldovin!

    Daca iti place sa spui tampenia asta, spune-o, ca sa justifici o amicitie cu "dl" sau "dna", sa le justifici o actiune. Eu am spus si pe bloggul lor, si pe al lui Cristian, si pe al lui Patrascu (am vazut ca a sters, si el, nu i-a convenit ca i-am spus, adevarul si n-a fost in stare decat sa sucombe in a se "inchide" si el, ca...). Nu pricepi, asta e.

    "Acolo", am discutat cu majoritatea, OK, cu exceptii stiute (partial, si tu), numai ca oamenii de acolo au fost obsedati de a se auzi exclusiv pe sine si, astfel, au injurat pe oricine, cum au dorit (de la Delescu pana la Mihai M, si altii..., indiferent de tema discutiei). Ca nu sunt in stare sa perceapa si pamflete sau discutii sarcastice (asa precum, se pare, tu poti) sau nu stapanesc arta dialogului, pai atunci...?! E normal sa se refugieze in "plapuma"...unui blogg pupincurist, sa se laude unii pe altii si sa nu discute nimic, decat vorbe sau comentarii...zero.

    Esti paralel cu realitatea referitor la mine, nu te supara...Am postatat atatea, am discutat atatea si, te trezesti sa aberezi... Chiar aberezi cu
    "misinoarism religios" etc si cate in stele si-n...! Eu am spus de nenumarate ori ca "dragoste cu de-a sila..., nu exista" si nici nu poti fi "a dreacului..." (e citat din Anamaria, ca sa stii) si a lui Dumnezeu. Dar nu am impus si nici nu impun nimanui sa creada ca mine, sa aiba pe Dumnezeu in inima sa. Am spus, insa, am demascat raul si ineptia psihanalizei, escrocheriile din psihanaliza (inclusiv financiare ale psihanalistilor) si am vazut cata disperare si incrancenare a fost pe "dl" Biftoi si "dna" Branisteanu sau Ela in a "infiera" pe cei ce indrazneau inclusiv sa-si spuna din experientele lor nefaste legate de psihanaliza si psihanalisi.

    E treaba ta de cat timp si cum cunosti pe "dl" Biftoi si "dna" Branisteanu. Eu am datele mele despre ei, aflate in timp..., fara un interes anume, ci pur si simplu s-a intamplat, cum am aflat si de Ela ca e "scriitoare" si a umblat cu...( barfe, intre femei, nu stii tu de-astea..., Baldovin) sau de o "colega" (fosta) de blogg de acolo care a incercat sa se sinucida etc. Lumea e mica, draga Baldovin, iar eu am avantajul ca tu si alte persoane nu ma cunoasteti personal, nici eu pe voi..., doar pe unele sau unii din...diverse "legaturi" :) , insa...aprorpieri si contacte de "mediu" existential ori din te miri ce..., au fost si sunt.

    Poti sa stii si de 20 de ani pe "dna" Branisteanu si de tot atat pe "dl" Biftoi. Ei, ca oameni, sunt... Chit ca Biftoi e..."istoric", "cercetator", "om de media", e de ras..., pe unde se preumbla. Nu stii? Hai!...Si chit ca "dna" Branisteanu e..."aplecata"
    mental si uman exclusiv spre (para)psiho- analiza si presteaza "indicatii" copiilor din familiile de parinti care isi
    "ucid" cu zile copii, fie ca acestia ii stiu sau nu pe parinti... Mie "dna" in discutie mi s-a parut cea mai "obsedata"
    si obsedant-paranoica intr-ale psihanalizei, la cum "bantuia" ea in mirificitatea psihanalizei, pe coada de matura..., in beatitudinea ei, e notoriu. O colega de-a ei a spus de curand ca..."asta o sa moara...proasta" (sincer, n-am inteles la ce se referea si nici nu ma intereseaza).

    Iar despre "realizari", am inteles ca "ambii" prestatori despre care discutam au legaturi "sangerande" si urme asemenea, daca nu se aplecau asupra terapiei urii, psihanalizei, ce "practicau", nulitatea absoluta? Hai, ca daca discutam despre "indrumatorii" lor in psihanaliza, despre ce au realizat in viata, devenim...
    penibili noi, draga Baldovin.

    Ia zi, ca vad ca toti...sterg si "o sterg" cand aud de asta, ce zici de povestirea lui Cargo, cu Zamfirescu "facand" psihanaliza la telefon pe bani-dubli, de clanurile sot-sotie ce... sau de psihanalista aia notorie ce a avut o sedinta in stare...bahica?! s.a.?! )...

    Nu am avut nimic de a face cu "spital" , psihiatrie. Am facut marea greseala a merge la psihanalist, ceea ce mi-a facut mult rau. Dar, am scapat de...dracu !

    Sunt o femeie echilibrata, cu ajutorul lui Dumnezeu, am scapat de escrocheria numita psihanaliza, am o familie minunata, sunt o femeie foarte activa, daca te intereseaza, am spus destule pe acel blogg, am contacte dese cu oamenii in general si, pentru cei suferinzi, particip la campanii de ajutorare a lor, in limita dusmanului numarul 1 al tututor, adica timpul si indrum mereu
    oamenii catre terapeuti crestini, nu atei si escroci, cu
    ura in sange si in comportament,
    "dusi" cu capul, cu interes meschin si obscur, asa cum se intampla in psihanaliza, curent (ca sunt si exceptii, se pare ca sunt...).

    Stai pe pace, Baldovin. Chiar m-ai distrat, oarecum...! Insa...se cam stie ca mai toti, cu unele exceptii ce se stiu si astea...(rare), care sunt psihanalisti sunt cam tacniti la cap sau cu probleme grave de exprimare si asertiuni- conexiuni etc. Tu nu stii? "Niste bieti indoctrinati, de nu stiu ce vorbesc si..." (citat din Ada). Hai, ca...

    Eu am fost doar la psihanalist, greseala mare. Am exprimat in multe din pozitiile mele ce anume etc, inclusiv despre anume problematici ale existentei psihanalizei si psihanalistilor de la noi. Asa ca...

    Oricum, pari un om deschis dialogului, asta e un lucru bun pentru tine, ca om. Chiar daca suntem pe pozitii antagoniste.

    Cine vrea sa isi improaste cu rahat sufletul urand, n-are decat. Asa se ingroasa randurile iadului,
    cu astfel de...Sa fie la ei, acolo !

    Si, finalmente, trei observatii:

    Prima :

    - am postat ce am pus si la Patrascu, dumnealui acum pregatindu-se de a vedea daca "mai exista sperante" in "etica" din psiho-terapie (recte, psihanaliza),
    ca de moralitate..., si asupra sa e f.elocvent. Stergand chiar si raspunsul la intrebarea ce mi-a adresat-o ("personal"), sunt indoita ca va publica ce am
    postat.

    Multumesc deci, de "gazduirea" si a ce am avut de spus pentru dl Patrascu.
    ...Orcium, vezi, Baldovin, pe 17 nov, la Psihiatrie la FRP,
    "surprize-surprize"! :) Dl Patrascu e conferentiar. Si spera sa se faca. Sa se faca "bine auzit" . In fiecare ins sau insa cu indoctrinarea urii si, pe diverse scari ale...
    "mirificitatii" psihanalizei, excitata si surescitata paroxistic sau mai putin, pare-se ca zace cate un mic dictator, auzi...,
    "sper sa ma fac bine auzit". Din prostie sau din smecherie sau din indolenta sau din "plutirea" angoasistica tipica psihanalistului, domnia sa dl Patrascu nu isi propune sa se faca INTELES la Sedinta FRP, ci doar...AUZIT ! Oh..., poate ca are si pretentia ca e prea... si poate doar sa fie AUZIT, nu si INTELES. Chestie de sens, de simt, de bun simt chiar...Cate un mic Hitler, cate o "mica"-"stalinskaia", meseriasi multi prin psihanaliza asta...! Daca ar fi fost sa se asculte despre credinta si Dumnezeu, nu despre misionarism psihanalitic si prozelitism al terapiei urii, mai ziceam..., dar vorbind toti pe aceeai limba (la conferinta SRP), de ce doar... "AUZI"? Poate ca mai tuturor psihanalistilor le place sa se auda pe ei insisi si, in fapt...?!

    Te inseli amarnic daca tu crezi, Baldovin, ca unii de speta asta...,
    " mai educati si mai siguri pe ei vor duce la dezvoltarea mai rapida a societatii". Doar distrug, nu cladesc nimic! Dar, e "credinta" ta, mergi cu ea. Sa fie la tine, draga, acolo...! "Educatie" aleasa, psihanaliza asta... Se stie ca "loveste" doar in medii cat mai banoase, la oameni cu "carte", care intampina diverse probeleme in societatea de azi, dar...stai tu linistit, suntem mult mai multe si mult mai multi intelectuali "mai educati si mai siguri" pe noi care vom spune adevarul despre psihanaliza si orice practica distructiva pentru om, familie si societate, in general, decat crezi. Chiar daca nu suntem organizati si nu suntem "vizibili". Ti-as da multe exemple de astfel de femei si barbati, dar...daca tu ai spus ca eu am "misionarism" religios..., ce sa mai discut despre asta? Misionarism in Romania fac doar sectele, mafiotii si practicile obscure gen psihanaliza. Crestinismul nu are nevoie de misionarism in sensul celor ce le-ai spus tu, credinta e cea care a salvat neamul romanesc, atat la nivel macrosocial, cat si la nivel mircosocial. Si sunt bucuroasa ca si azi se manifesta plenar astfel. Ce sa "salveze" psihanaliza, sectele, homosexualitatea si alte..."deviatii" ale omenirii?!

    Eu efectiv sustin sa fie trecuta la...arta, sa-si gaseasca ceva..., pe acolo...Stiu, frustrarea e foarte mare ca in Romania e ilegala psihanaliza, dar...asta e. Sa fie asa mereu !

    Nu te supara, Baldovin, dar sa spui ca in psihanaliza are loc "intalnirea cu Dumnezeu"...,din ura aproapelui, din iubirea de sine, din escrocheriile financiare ce se petrec si toate mizeriile..., te jignesc daca te intreb daca " Ai fost vreodata internat la psihiatrie? Nu la psihoterapie, ci la spital. Pentru ca daca da, atunci, dincolo de eventualele erori ale medicilor", biserica nu poate face prea multe si nici Dumnezeu nu te mai poate salva...Glumesc, desigur. Dumnezeu chiar poate sa te salveze. "Insa trebuie sa inveti sa...L ierti pentru ca El nu poate ajunge acolo", la tine, decat daca TU il chemi, real, din suflet.

    "Cine are urechi de auzit, sa auda!" Da, dar daca sufletul iti e pustiit si infestat de ura din psihanaliza, doar de dracu auzi, doar asta simti, doar asta traiesti.

    A doua obs, draga Baldovin:

    - "se poate pregati astfel terenul pentru eliminarea suferintelor generatiilor urmatoare, sau pentru transfigurarea lor". (: ! ! !

    "Mirifica" aceasta psih-analiza, are pretentia abominabila de a se compara cu Dumnezeu, de a fi ea insasi asta! Sa "elimine" suferintele genratiilor viitoare?! Pai, ea e doar o himera, e doar o iluzie, o minciuna, o escrocherie cu valeitati elitiste, dar ordinara si putreda in esenta. Si despre "suferinta" si "eliminare" a ei..., din psihanaliza, o mai mare blasfemie si ineptie n-am auzit in viata mea. A..., ca tu ajungi sa te iubesti paranoic doar pe tine, sa ai iubire de sine paroxistica si "totul e...nimic" in jurul tau, aia...e altceva.


    O a treia observatie:

    - de curiozitate, tu, Baldovin, cand te afli la un necaz (sa dea Dumnezeu sa nu ai, desi...nu ai nici Dumnezeu, desigur :)...), ce zici, "sa-mi ajute 'dracul' Freud si psihanaliza sa scap" sau cand te bucuri, "multumesc, Freud si iubita psihanaliza ca..." ? Ai intrat vreodata in Biserica ? Sa stii ca si pentru oameni necrestini sau necredinciosi sau bolnavi de ura sau nebuni de iubire de sine sau dumani cu aproapele sau... (nu stiu care din astea ti se potrivesc neaparat tie) Dumnezeu lasa deshisa calea Sa. Putini, e adevarat...

    ...Sau poate vei zice, candva, "multumesc, Lacan" pentru ca "in cativa ani, psihanaliza..." isi va obstescul sfarsit? Poate ca o arta..., privita..., ca un tablou in metrou (rusii au pus tablouri in metrou, interesant, nu?) sau "calatorind cu taxiul" sa savurezi o lectura..., precum Weyergans..., "vine peste om ca un destin". Daca Weyergans zice ca "psihanaliza e ca şi un taxi, un instrument nou de care ne putem servi", s-a referit poate la vreo fantasma sau realitate a vietii sale cu psihanaliza pe post de..., pe bancheta sau portbagajul taxiului. E si asta..."o arta". Psihanaliza, daca nu e o arta... (poate ar trebui sa "se caute" mai des la...), ar putea fi categorisita mai ceva ca, vorba "elevata" a Elei, o "fetita, cine te crezi?", o banala prostituata a vietii printr-un cotlon nebulos , negru, al vietii insasi, al umanitatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai Alpha, nu stiu ce sa zic. Oricum te pot asigura ca nu sunt convins nici ca nu ai fost internata la psihiatrie cum spui (desi nu vad nici un rau in asta, jur) si nici ca esti femeie asa cum tu declari. Nici in credinta ta nu prea cred. Freate-miu' de exemplu e foarte credincios si nu are o febra misionara ca tine. Dar, dincolo de articolul de fata, poti vedea in amanunt in lucrarea mea Dinamica Psihologei Abisale ca credinta si psihanaliza mai mut se completeaza decat se contrazic. Chiar daca s-ar contrazice dusmanul religiei nu e psihanaliza. E tehnologia care inlocuieste pe Dumnezeu din viata omului. Eu nu judec daca e bine sau rau desi prefer tehnologia. Insa cu ei trebuie sa te lupti si nu cu psihoterapeutii. Iti pierzi timpul.
    Eu nu ii condamn nici pe Costin Patrascu si nici pe Baftoi si Georgiana ca ti-au sters mesajele. Pur si simplu esti offtopic cu comentariile. Plus de asta mai si jignesti colegii si administratorii. Poti vedea cate jigniri ai adus pe Cafe Gardiva. Daca te-ai certa si unii vizitatori care nu sunt offtopic si care ar ameninta ca nu mai vin pe blog daca tu continui sa scrii acolo si eu as face la fel. Blogul nu este o institutie publica unde sa se voteze pro sau contra insasi activitatea blogului. O sa public un aritcol pe tema asta.
    Eu am vrut sa fac psihanaliza prin ... messenger. Dar cum mesajele vin incrucisat era f. greu. Daca Zamfirescu o face prin telefon treaba lui. De ce ar fi rau? Si eu am dat cateva aprehendari prin telefon. Se intampla. Treim intr-o lume a miscarii, nu putem sta intr-un singur loc. Asta e.
    Mie mi se pare ca n-ai scapat deloc de psihanaliza. Esti prinsa intr-un transfer negativ teribil. Banuiesc ca lipsa resurselor financire e principalul motiv. In cazul asta psihanaliza poate parea un lucru rau pt. ca atenteaza la supravietuirea ta din moment ce consumi toate resursele pe ea. Insa ai nevoie sa te intorci la ea si iti negi tie insati aceasta nevoie diavolizand-o si mai mult de atat. In felul asta iti este mai usor sa iti opresti nevoile interne de a te intoarce.
    Pentru ca ai intrebat iti raspund: si eu am ajuns la "psihiatrie" in armata. Era singurul mod prin care au crezut ca ma vor face sa tac sau ca ma vor "convinge" dupa vechile modele totalitariste ca "nu e bine ce fac". Nu si-au dat seama fraierii ca voi deveni si mai vehement in convingerea mea ceea ce chiar s-a intamplat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici eu nu sunt convinsa ca n-ai fost internat la psihiatrie, pe bune . Nu ar fi nici o problema sa fi fost, sunt si oameni ce s-au reparat post-internare. Iar in lumea artistilor, stii si tu ce de picturi magnifice au putut iesi de la oameni nebuni, obsedati sexuali si paranoici (Rafael, Picasso s.a.m.d.). Daca esti barbat sau nu, tu stii. Cel putin asa se sustinea pe blogg, nu am vizualizat imaginea ta pe nicaieri. Stiu insa ca sunt si barbati...care nu sunt barbati, in diversele lor ipostaze comportamentale (nu ma refer la pasivii homosexuali). Dar nu asta era discutia. Ai talent, tipic psihanalistului, in a spune vorbe si nimic si in a pune o "directiva" proprie, nazarita...,"fantasmagorita" sau nu stiu cum sa-i spun, si sa te asculti pe tine la cat "de bine le zici" si, de fapt, precum ce s-a intamplat la CND pe 4 oct, unde...

    Ca sunt femeie, nu trebuie draga sa ti-o dovedesc tie, am barbat :).

    Fratele tau, daca e foarte credincios, e foarte bine pt el. Problema e, daca e "foarte credincios" si nu marturiseste credinta, ce ...e? Ia inreaba-l. Oricum, ai si tu si alte persoane (sau personaje) ideea asta ca, daca va contrazic pe voi, inseamna ca e "misionarism", "religios", chiar agresiv. Termenul misionarism are alt inteles, mai documenteaza-te.

    Faptul ca eu va spun voua, astia...(unii mai mult decat altii, recunosc) obsedati de psih-analiza, "plutitori" in mirificitatea ei obscura..., ca sunteti vai de voi..., fara de Dumnezeu, asta stiu ca nu iti convine nici tie, nici multora... Cu aberatii de genul "psihanaliza inseamna Dumnezeu" si altele asemenea...

    Stii, daca mergi pe strada..., nu mai privi doar inainte, ca orbul cu bastonul- ghid. Intoarce si tu capul, mai uita-te, poate te calca ceva ! Tot scrii papagaliceste ca "mai si injuri colegii" si alte...De unde le scoti, mama? Oi fi si tu vreun Iozefini (hai, ca azi am vizualizat pe dna Lazariuc "senioara", era cu Iozefini jr, cica e iubire mare! :) . Cu cel senior, nu are cum, e mort, saracul, O Lazariuc sen. cu un Iozefini jr. :) ).

    Adevarul e cu totul altul, nu cel pe care tu si altii il tot postati, cu "jigniri" pe "Cafe...". Persoanele care au jignit sunt, in primul rand, Ela pe dl Delescu si pe profesorul lui si pe Mihai M. si pe mine si...pe toate persoanele care nu erau lingusitoare la ce "combatea" ea cu disperare, si mai sunt cateva..., inclusiv "dl" Biftoi si "dna" Branisteanu, nu numai prin vorbe, ci si prin acea obsedanta manie a persecutiei, prin incapacitatea crasa de a gestiona si a dialoga cu persoane care spun ca psihanaliza e o cacealma, nu doar iesmeni obsedati. Daca asta e o jignire, atunci, da, Baldovin, mi-o asum: psihanaliza e doar o escorcherie pentru bani a psihanalistilor (cu foarte rare exceptii), o terapie a urii, o subordonare mentala a omului fata de iubirea nociva de sine, o vanzatoare de iluzii, o cacealma, contra persoanei, contra familiei, contra societatii.
    De asta nu o sa va bage pe voi "pihanalistii" si psihanalistii la lucru legal in tara asta, pentru ca sunteti mai periculosi decat vrajitoria.
    Cunosc crizele isterico-maniacale prin care au trecut cateva persoane de pe acel blogg si amenintarile de a nu mai posta din gandirea lor (pre?)ludica..., daca mai intrau si postau si alte persoane non-pupincuriste. Asta e singura circumstanta atenuanta ce ar putea-o avea "dl" Biftoi si "dna" Baftoi (pardon, Branisteanu). La cate cupluri de renume sunt prin psihanaliza..., care mai de care mai...Hai, ca intram in alte discutii si stiu ca nu iti plac exemplele cu psihanalista beata,
    cu escroci, cu ratate sau ratati ce isi gasesc unic refugiu facand o profesie (ilegala) in a fi mai ceva decat "vraci" si purtatori de vorbe cu scop de a induce in eroare biata persoana de pe canapea, a o tine pana...s.a.

    Alte chestii mai originale, n-ai, decat sa sustii falsitatea postata si repostata cum ca sunt "jigniri"...!?

    Dl Patrascu m-a intrebat, am dialogat cu el :" De ce...?..." ..." personal"? Si, i-am raspuns absolut OK, pe indelete si pe intelesul tuturor. Evident, nefiind pupincurista intr-ale psihanalizei si atingandu-i si dumnealui "coarda sensibila" a "mirificitatii" psihanalize, s-a ofuscat si...a tras obloanele ! Cata sensibilitate, mama, mai rar !! :)

    Uneori, parca se prapadeste lumea de ras cu voi.

    "Banuiesc ca lipsa resurselor financire e principalul motiv". Din frustrare sau din fantasme...,de unde le scoti?! N-ai parcurs desigur, in timp, tot ce discutam pe acolo..., pe bloggul Biftoi & Branisteanu, altfel ai fi stiut ceva in plus. Te consumi prea mult pentru mine, ma flateaza ingrijorarea ta, dar esti foarte, foarte departe de realitate. Am tot ce-mi trebuie, draga, ce n-am e doar timp in plus sa ajut mai mult oamenii aflati in suferinta, e o frustrare a mea ce va fi vesnica. Din fericire, existand familia (tu stii ce asta?), copii, barbat, prietene, rude, cunostinte, colege etc, delegatii, munca, placeri, shopping s.a., viata adica, cu ajutorul lui Dumnezeu, am ce face. Si mai stau pe diverse blogguri, inclusiv cu tine. Multumit?

    Supertare, pe Mess...zici? Si, de ce n-ai continuat, du-te mama la astia unde dau autorizatie de inventie, esti al mai tare daca tu faci psihanaliza prin Mess! Te-ai umple de bani, du-te!

    ..,"mare viitor" ii prevezi tu psihanalizei, Baldovin. Atat de mare incat Lacan e cel ce v-a directionat si v-a dat sensul existentei voastre: disparitia curand. Fiind artist, totusi, tu ai sanse...sa te mai distrezi...,da, ca o arta...

    "Dusmanul religiei e tehnologia"... CRESINISMUL nu are drept dusman tehnologia, poate doar anumite religii-secte sa considere astfel tehnologia. E o chestie de educatie si de mentinere a sanatatii in a nu uita de tine, ca persoana, petrecand ore in sir pe net sau la TV sau stand in nestire prin hypermarketuri s.a.m.d. Stiu ca nu-ti vine sa crezi, in calitatea ta de ateu, dar majoritatea celor care suntem in biserica si venim in mod uzual suntem tineri, multi sunt "oameni mai educati si
    mai siguri pe ei". Am discutat de cateva ori despre progres, tehnologie, secte, timp, familie s.a. pe acel blogg, n-are sens sa reluam asta. Poate altadata. Eu nu urasc psihanaliza, pur si simplu o consider periculoasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e chiar nici o rusine sa fii internat la psihiatrie cu atat mai putin la psihiatria politica care a fost aia la care am ajuns eu in armata. Daca te intereseaza subiectul Vezi pe forum ziarului Cotidianul "O carte alba a psihiatriei comuniste din România" .
    Ceea ce faceai tu si inca faci nu este combatere. Este trolling. Adica bruiere. Nici misionarism religios nu faci pana la capat si nici psihanaliza ale carei concepte le-ai invatat partial. Dar chiar si daca ti-ai pierde timpul sa le inveti bine tot nu ai putea avea un dialog constructiv cu noi. Orice in lumea asta poate fi combatut inclusiv informatiile experientei directe. Daca nu faci compromisuri meytodologice sa comunici cu colegii de domeniu nu iei parte la dialog. Combaterea presupune un acest tip de dialog care in ceea ce te priveste nu exista.
    Tu inca nu ai inteles ca psihanaliza nu are treaba cu religia. Face altceva. E ca si cum i-ai reprosa tractoristului ca nu ploua. nu e treaba lui sa aduca ploaia ci doar sa are pamantul.
    La altele pe care le repeti ti-am mai raspuns si nu mai repet.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit de mult ceea ce mentionezi, daca asta te preocupa.
    Am pus, tot de mult timp, pe bloggul "Cafe..." sau al lui Cristian www.replicalacafegradva.blogspot.com , nu mai stiu exact..., ceva despre ce a insemnat pentru familia mea comunismul...( unde am postat si despre "opera" ...
    "istoricului" "domn" Biftoi..., referitor la niste parere ale sale cel putin hilare, care duc chiar la...la psihiatrie, cum ca, de exemplu, Petru Groza , "dr.", si
    asta !...a fost un ins "ales", burghez, educat...s.a.,
    nici vorba ca ar fi fost un slugoi al aducerii si instalarii comunismului in tara, un alt pupincurist in alte vremuri, de alt tip, al lui Stalin).

    Daca ai suferit in comunism, am toata compasiunea pentru tine. Eu cred ca nimic nu poate fi mai periculos (nici macar psihanaliza !) decat o dictatura, iar cea comunista e de departe cea mai criminala, daca se poate sa existe o asemenea comparatie, cinica, e adevat.
    Si psihanaliza are aere de...acest tip. Uita-te putin in jur, uita-te chiar si la tine, uneori, cam cum te exprimi si... La fiecare dintre voi, in tolba fiecaruia, e bastonul unui...mic dictator. Ii stii f.bine, mai ales cu "calitatea" de membru / candidat IPA (sau nu) si
    alte cateva..."raritati" :) , hai, ca n-are rost sa ne intindem cu discuta pe aceasta tema.

    Stii, desigur, ce fel de oameni ajung sa fie cu tipul asta de manifestari, dictatori. Cu certitudine toti ar fi pacientii psihiatrilor (oameni, totusi..., cu carte, mama, in respect cu lege, platit legal, controlati s.a.m.d., nu..."psih-analisti"). Astia sigur n-ar fi fost oricum racolati de slujitorii terapiei urii, erau prea prosti..., cateva clase, fara bani care sa ajunga ilicit in buzunarele "psih-analistilor" etc (bine, cand deja erau dictatori, ce sa mai...?!) etc...

    Psiholgia are utilitati si e o necesitate, ca si psihiatria.
    "Psih-analzia"..., cu legatura cu arta..., cel mult aici, poate s-ar putea incadra (e domeniul tau, desigur stii mai bine), insa... Ca ai acceasi parere cu mine sau nu, dreptul tau.

    E dreptul tau sa ai o opinie, inclusiv la ce anume spun eu. Sa stii insa ca am tot respectul pentru dreptul tau la a decide ce iti place si ce iti foloseste (mai cu seama sufletului). Ca sunt controverse fundamentale intre convingerile si dorintele mele si ale tale , asta e alta treaba.

    N-am inteles ca "psihanaliza nu are treaba cu religia" ? E fantastic, esti fantastic, mama !
    E greu, ai dreptate, e totusi greu sa dialoghez cu tine (sau unele persoane de pe "Cafe..."), cata vreme eu spun ca psihanaliza e terapia urii, e anti-om, contra familiei si societatii si ca, esential, nu are nici o treaba cu CRESTINISMUL, asta peste tot unde am avut prilejul sa discut cu tine, iar tu...( si alte persoane), dupa toate astea, sustii acum doua zile, ca in psihanaliza are loc "intalnirea cu Dumnezeu"..., iar azi zici nici mai mult nici mai putin ca eu n-as fi inteles ca "psihanaliza nu are treaba cu religia" !
    Fereasca Dumnezeu !

    "E ca si cum i-ai reprosa tractoristului ca nu ploua, nu e treaba lui sa aduca ploaia,ci doar sa are pamantul." Dar daca tractoristului i se cere sa are si el...umbla sa aduca ploaia (nu mai zic de cazul cand ar fi si doar autointitulat "tractorist", lucrand ilegal), e poate mai bine sa...traga pe dreapta. Definitiv. Sau sa caute un psihiatru.

    Remarc buna ta intentie, totusi. Si directia. Cu sensul insa stai mai prost (parerea mea, desigur). Dar e mare lucru ca ai capacitatea si disponibilitatea sa-l cauti. Asta te deosebeste mult de (unele) persoane cu care am fost (pana la momentul "inchizitiei" :)...) colega de discutii, pe "acel "
    blogg.

    Tin sa mentionez, daca nu stiai, ca eu nu sunt nici "preota" si nici psihanalista, asa ca "misionarism pana la capat" sau "promovare de psihanaliza" nu am cum face. Sunt doar o femeie ce crede in Dumnezeu si care nu crede in analiza psihica practicata de terapia urii si a iubirii oarbe de sine. Si, bineinteles, nici in ceea ce "practica"...
    "psihanalistii" la noi (aici, stiu ca ne asemanam, desi privim din sensuri diferite).

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca nu ai ce face sambata la 6.30 dupa amiaza, iti recomand sa mergi (zona lansarilor de carte) la Sala Palatului, la Salon, unde prin Fundatia Generatia, Irena Talaban lanseaza „Teroare comunista si rezistenta culturala: Experimentul Pitesti“.

    Asta pentru ca am vazut ca esti preocupat de fenomen si ai avut chiar legaturi directe cu persecutiile comunismului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma bucur ca ai acceptat ca atata timp cat consideri ca psihanaliza e terapia urii nu poate exista un dialog intre noi. Desi "regula de abstinenta" este un reper fundamental in cadrul terapeutic.
    Cat despre contradictia sesizata de tine ea este doar aprenta. Daca interlocutorul proiecteaza pe D-zeu in persoana analistului fapt care produce transferul si care inseamna "intalnirea cu Dumnezeu" asta nu inseamna ca este vorba de D-zeu descris DE religie. Desi este acelasi D-zeu DIN religie. Adica cel proiectat de subiect in exterior. Daca Aristotel demonstreaza existenta unui "motor primar" si acesta este D-zeu din filosofie asta nu inseamna ca s-a demonstrat existenta lui D-zeu din religie. Dincolo de asta nici un D-zeu dintr-o ANUMITA RELIGIE nu seamna cu alt D-zeu din ALTA RELIGIE .
    In orice caz acestea nu sunt demersuri ale psihanalizei ci ale psihologiei abisale. Sa nu iti inchipui ca vei discuta cu psihanalistul despre existenta lui D-zeu in cabinet. Discursul antireligios al lui Freud iese chiar din matca psihologiei abisale si intra bine in cel al filosofiei. De ce nu te certi cu filosofii care au o traditie antireligioasa mai pregnanta? Au si facultate, sunt institutionalizati pana in dinti :)
    Din acest punct de vedere metabiologia darwinista pare sa fie mult mai contradictorie cu religia si totusi acum cativa ani papa accepta evoluionismul prezent din ce in ce mai mult in lumea stiintei. Ce sa mai vorbim de fizica ale carei concluzii contrazic tot ceea ce este miracol in religie. Asta e. Ce vrei sa faci acum? Sa te razboiesti cu toate aceste discipline in numele unei zone periferice a religiei? Nu poti. Pur si simplu alegi sa "nu ai treaba" cu celalalt domeniu. nici aceste stiinte cu religia si nici religia cu ele. De asta zic ca psihanaliza nu are nici o treaba cu religia"
    Faptul ca ai depistat contradictia (desi nu isi are originea in conceptia mea ci in modul tau de interpretare) in cauza ma convinge ca nu ai fost internat(a) la pshihiatrie, cel putin nu pe schizofreniforme. Insa faptul ca sesizezi o astfeld e contradictie atesta faptul ca mentalitatea ta e mai mult una logica, tehnologica decat naiv-religioasa. "Credo quia absurdum est" este punctul critic al crestinsimului medieval. In momentul in care contraditctia incepe sa fie traita dureros naivitatea religioasa e inlocuita cu disperarea nevrotica.

    RăspundețiȘtergere
  8. N-am fost mai persecutat decat altii de conditia mea. Oricum eram prea mic ca sa-mi dau seama. Adevaratul rau comunist l-am simtit, paradoxal, abia dupa revolutie .
    daca nu intervine ceva am sa vin la Sala Palatului

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai inteles gresit, nu pentru ca eu consider psihanaliza terapia urii si a bolii iubirii nocive de sine (s.a., nu le mai detaliez...) consider eu ca e greu de dialogat cu UNELE persoane (de pe "acel" blogg), ci (iti spun iarasi ) pentru ca, asa cum mai procedezi si tu, de exemplu, "acele persoane" (premeditat sau din ingnoranta sau din prostie), fie inteleg...aiurea ce spun, fie se fac niste afirmatii..., scuza-ma, de rasul lumii (daca nu ar fi de plans...), fiind "indoctrinati" intr-ale acestei...( mai stii de afirmatia facuta de Psiheea, "daca s-ar da un decret, as fi prima care ar pleca" sau de "indoctrinatii
    ..." "sariti" ai Adei sau...?).

    Exemplul tau:

    Eu spun ca psihanaliza nu are nimic in comun cu cresinismul si Dumnezeu, tu imi spui "n-ai inteles ca psihanaliza nu are treaba cu religia". Culmea, asta dupa ce...ai afirmat mai inainte ca "in psihanaliza are loc intalnirea cu Dumnezeu"...! ! !

    Asta e tipic psihanalistului, spune vorbe si...nimic, sau spune afirmatii intr-o succesiune aiuristica, care se mai si bat cap in cap. Astea nu tin de naivitate ("religioasa"..., pro-psihanaliza),
    ci direct de ceva peste o "disperare nevrotica", minim de o psihoza, daca nu o psihopatie acuta.

    ...Ca acum gasesti de cuviinta sa spui ca respectivul client (asa l-a calificat, corect, Anamaria, pacient nu poate fi denumit), are in psihanalist..."Dumnezeul"
    si ca acesta "este acelasi D-zeu din religie", nu si cel "descris de religie" e o remarca ce te mai diferentiaza cat de cat de unele dintre persoanele de pe "acel" blogg...

    Insa, vezi, tu, Baldovin, si dracul ar vrea sa fie peste Dumnezeu sau..."un zeu" (poate chiar e!), depune eforturi mari, inclusiv prin psihanaliza. Daca tu crezi, ai aceasta credinta in "zeul" tau, psihanaliza, e problema ta, dar Dumnezeu nu este in ura, in iubirea de sine, in escrocherii si alte..., nu exista Dumnezeu in psihanaliza, e doar diavolul ispititor. Asta e "dumnezeul" pe care il afirmi tu si identifici in psihanaliza ca fiind "Dumnezeul din religie", nu cel "descris de religie". "Zeul" din psihanaliza e doar diavolul ispititor, "zugravit" ademenitor,
    "frumos", "binefacatorul", dar in esenta doar ceva ce distruge, nu cladeste nimic, vanzator de iluzii, falsitatea intruchipata, unde ura e ridicata la rang de virtute si iubirea de sine precede si transcede individul, indepartandu-l de valorile reale, creatoare, ale umanitatii, in general, ispitindu-l iluzoriu cu trairi de moment care-i drogheaza existenta si sufletul.

    Tu ai aceeasi parere, in esenta, cu Karl Popper, care considera ca psihanaliza nu este o stiinta rezultata în urma cercetarilor, ci mai de grabă o idee sectară, un fel de credinta religioasa.

    In acelaşi sens, de data asta autocritic, Jacques Lacan, cum banuiesc ca stii, a directionat unde va ajunge "mirifica" psihanaliza, sunstinand in 1977, intr-o intervenţie la Universitatea din Bruxelles ca, în scurt timp, lumea nu va mai vrea să auda de psihanaliza. (Anamaria zicea la un moment dat ca "psihanaliza este totusi un domeniu aflat la inceput". Inceputul..."lui Lacan".)

    Cum si pentru Adolf Grünbaum ("Kritische Betrachtungen zur Psychoanalyse", 1991) psihanaliza se prezinta ca un sistem inchis, ca o dogma, fara criterii metodologice precis definite, fapt care contravine principiilor de baza ale stiintei.
    Nu e nici stiinta, nu e nici religie, e un surogat, e doar ceva antiom, antifamilie, antisocietate.

    Exista o crasa lipsa de eficienta demonstrabila a psihanalizei terapeutice în comparatie cu alte metode şi procedee psihoterapeutice. E mai rau ca la o vrajitorie, e procedeul terapeutic al urii, e chiar o escrocherie...
    Am mai zis, poate in arta..., acolo, sa fie vreo legatura...sau vreo utilizare a ei. Desi...

    Am mai dat odata exemplu cu Paul Kline, care, in 1981, a supus unei analize critice 600 de studii psihanalitice aparute în diverse publicatii. Din ele, doar aproape 100 relatau rezultate pozitive în favoarea psihanalizei. Restul de 500 contraziceau in mod evident pozitiile teoretice ale psihanalizei sau cuprindeau din punct de vedere metodologic atat de multe lipsuri, incat nu puteau fi evaluate cu obiectivitate.
    Si atunci, la ce folos? Doar pentru buzunarul psihanalistului si pentru niste persoane ce erau doar niste ratati (cum sa numesti pe multi si in stadiul in care sunt chiar si asa...?) de nu gaseau acest "culoar" pe langa lege, nicidecum "meserie"?! O practica a raului.

    Dumnezeu inseamna iubirea de aproape, toleranta, compasiunea, intr-ajutorarea, dragostea de parinti, sotie / sot, copii, umanitate, bunatate s.a.m.d. ! Intelegi? Gandeste la acest aspect.

    Ateismul si anumite persoane cu o pseudo-credinta in Dumnezeu, avand neconstructivul orgoliu acutizat, au considerat si mai considera ca Dumnezeul catolicilor e diferit de al musulmanilor sau..., asta e o practica rasuflata. Exista doar un singur Dumnezeu, al tuturor, chiar si al celor ca tine, doar ca anumite schisme si orgolii marunte au implicat diferentieri. Nu e insa obligatoriu sa crezi in Dumnezeu, la El nu vii obligat si daca ai ura in tine, ci doar din convingere, cu bucurie, cu iubire.

    De ce nu "ma cert" cu filosofii "antireligiosi"? Mama, asta mi-ar mai trebui... :). Nu am timp sa ma cert ! Nici macar cu tine. In plus, ce rau face crestinatatii cainele care latra ? Isi exprima si ei frustrarea, enorma, ca pot sa fie doar atat. Cainele care musca face rau ! Recunosti "personajul" ? Si atunci, crestinismul nu poate sta sa "adimire" cum sectele fac prozeliti sau practici obscure cu valeitati intelectualiste aduc stirbire umanitatii si distrug, din si cu ura.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu mai tin minte care au fost discutiile. Poate ca nici cei administratorii de pe Cafegardiva nu au avut suficient tact insa pot fi psihanalisti si pot face lucruribune si fara asta. Iti vine gresu sa crezi insa cearta de pe Cafegardiva nu a fost pe teme de psihanaliza. De fapt asa ceva chiar nu e posibil. Nici pe teme de metapsihologie nu v-ati certat ci tocmai pe teme filosofice si social-legislative legate de statutul al psihanalizei.


    Sunt unele lucruri care au noima in ce spui. Eu insumi am criticat in "dinamica psihologiei abisale" dur psihanaliza actuala de gen IPA si poti vedea aici acest lucru http://www.members.lycos.co.uk/gabald/texte/psihanaliza.htm
    Dar am aparat-o in alte parti mai sensibile in asa fel incat cred ca per total mai mult am intarit-o decat am daramat-o. Poti citi replica mea la acuzatiile lui Popper in special acolo.

    Vezi tu problema cu D-zeu e foarte complicata. Precizarile sunt foarte subtile. Tine cont de faptul ca eu am folosit termenul "D-zeu" cu doua realitati diferite in sisteme teoretice diferite. Celui "din eligie" i-am dat inteles de proiectarea imaginii parentale in exterior iar celui "descris de religie" i-am dat sensul lui acceptat de religie. Nu cauta contradictii in cuvinte, care pot sa imi vina sau nu la un moment dat cum trebuie ci cauta sa intelegi conceptele. Asa ca read again ceea ce am spus cu precizarea asta.
    Sa stii ca ateistii vad dvinitatile la fel. ca pe erori de perceptie. Tocmai credinciosii refuza sa vada asemanarile intre ele. Frate-miu de exemplu nu accepta nici in ruptul capului ca estul religiilor ar avea vreo treaba cu "adevaratul Dumnezeu".

    Dexteritatea cu care jonglezi cu unele concepte ale psihanalizei imi arata faptul ca nu esti chiar strain(a) domeniului si ca, la un moment dat ai cochetat cu el si apoi te-ai razvratit impotriva lui. Asta arata o implicare emotionala speciala a ta o nehotarare (maniaco-depresiva) intre o mentalitate traditionala (religioasa) si una contemporana ludico-sceptica. Pentru ca sunt absolut convins ca daca te-ai retrage la o manastire ai pleca dupa un timp de acolo degustat de credinta, credinciosi si D-zeu la fel cum a facut-o si Van Gogh.

    RăspundețiȘtergere
  11. Referitor la chestii..."subtile": explicatiile tale sunt post-postare, adica ai spus ceva care era in sensul celor susinute de mine, apoi argumentezi ca nu ar fi asa, sustinand ca ar fi bine sa nu le vad "in cuvinte". E doar un dat cu piatra in lac, unul subtil, e adevarat.

    Apropo de subtil, sensibil, si Van Gogh-ul "tau". Doar ce am zis anterior despre artisti extraordinari ai omenirii (spusesem Rafael, Picasso etc), psihopati, tacniti etc, si iata-te ca-l aduci pe Van Gogh ca exemplu de parasire a credintei. Van Gogh e si el un exemplu al disperarii omului modern care este in cautarea Adevarului absolut si care nu mai distinge binele de rau si adevarul de minciuna. Tocmai pentru ca s-a indepartat de Dumnezeu, pentru ca s-a "dezgustat de credinta, credinciosi si D-zeu" s-a prabusit si el, Van Gogh, a ajuns finalmente si fatalmente, cum stii prea bine sunt convinsa, la suicid. Ajunsese sa i se puna pata, in accentele sale de delir, dupa o frustrare legata de pierderea unei noi partenere de sex (Gauguin a fost mai rapid!), sa creeze pur si simplu "o religie", unde oameni "subtili, sensibili"...ai "tai", artistii, sa fie principalii artizani. Si el, nebunul, un "dumnezeu", sau unul dintre ei!
    Cam ce sunt cei slujesc in terapia urii si a iubirii nefaste de sine, a ratacirii de Dumnezeul creator. Vorba Anamariei, "froizii" psihanalizei, ca doar sustii si
    tu ca (dincolo de cuvinte)...
    "psihanalistul e dumnezeul clientului"...(concept "subtil", e drept).
    Si (CONCEPTE similare, Baldovin) vrajitorul nu e tot "dumnezeul" celui ce vine la "sedinta" si isi da si haina de pe el pentru...
    iluzii, escrocherie, murdarie sufleteasca si sucombare psiho-emotionala?
    "Si tu, Brutus (psihanaliza)?"

    Nu-mi dau seama daca ai uitat sa bati din taste si " r " (cand ai scris: estul religiilor ar avea vreo treaba cu "adevaratul Dumnezeu"), dar are sens si asa (estul... sau restul...). Discutiile interonfesionale est- vest sunt de actualitate si vor fi, catolicism - ortodoxie, dupa cum se intampla chiar dialog intre lumeaa crestinatatii si cea musulmana (sunt atatea exemple). Ca si intre religia fratelui tau si "restul religiilor". E trist sa stiu ca un crestin isi poate inchipui ca are alt Dumnezeu decat cel al altuia, insa e o chestie de perceptie a sa. Insa e falsa, intrinsec. Dumnezeu este unul singur, doar oamenii... Chiar si cu tine are acelasi Dumnezeu, insa el Il vede, tu, nu.

    "Sa stii ca ateistii vad divinitatile la fel, ca pe erori de perceptie"...
    Ce sa VADA un ateu, Baldovin?!...Nu vede, asta e problema!
    "Eu cand discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Intre un credincios si un necredincios, nu exista nici o legatura. Ala e mort, sufleteste mort, iar celalalt e viu si intre un viu si un mort nu exista nici o legatura. Credinciosul crestin e viu" (Petre Tutea). Fratele tau e, totusi, viu.

    ..."daca te-ai retrage la o manastire"...Am avut discutia asta pe "Cafe...", m-a mai intrebat cineva in acest sens. Convingerea ta e doar o simpla presupunere.
    Am spus si atunci ca nu as putea sa fiu calugarita, dar am fost la anumite manastiri. Biserica si manastirea niciodata nu provoaca
    "dezgustari" credinciosilor! Cel mult...degustari (se mananca minunat, doar natural, intr-o atmosfera de pace unica!), iar eu am fost mereu fericita in casa Domnului. Din pacate, tu nu intelegi si nu poti intelege, din motive lesne de inteles, pe care le-am comentat si le comentam chiar acum.

    In manastire, in biserica afli ca existi! (P.Tutea). Acolo, da, ai implicare emotionala "speciala", cum spui tu ("gura pacatosului
    ...").
    Chiar sunt de compatimit, unele persoane de pe cu "Cafe..."-ul acela...

    Faptul ca stiu si m-am lovit (la propriu) de terapia urii inseamna doar atat, Baldovin, nu eu am "cochetat" cu domeniul acesta al psihanalizei, cum spui, ci dracul prin intermediul psihanalizei a facut asta cu mine! Dumnezeu a creat pe om dupa El, si nu El permite dracului sa te ademeneasca, sa intre in tine, sa te "faca" (neacademic zis, dar e cel mai acoperitor termen), prefacandu-se in binefacator, alintator, "bun", ci dracul face astea pe ocolite. Nu omul cauta pe drac, ci dracul il urmareste pe om, si la bine (sau foarte bine), dar si la greu (idem, n-am zis "la rau", raul vine de la drac, nu de la Dumnezeu), il ademeneste si...actioneaza, sa distruga, sa-l distruga pe el, omul, sa distruga si familia sa si umanitatea, societatea, in genrala. la nivel MACROSOCIAL, restrans, ce e drept, dar atat de periculos. Precum psihanaliza, care actioneaza
    "subtil", la nivel "inalt" ca selectie (...), introduce omul-"client" in "ghetou" si, la nivel macrosocial (desi restransa ca arie, ce e drept), este periculoasa. E si asta un fel de
    ..."arta" :), desigur!

    Din fericire pentru mine, am avut bucuria sa-L descopar pe Dumnezeu si, astazi, Ii multumesc.
    Tu poti sa te bucuri?

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca nu intelegi ca pentru un ateu, psiholog si credincios "D-zeu" e altceva si nu intelegi cele spuse de mine in lumina acestei precizari nu putem avea dialog pe tema asta.
    Cu Van Gogh a fost altceva. Prima lui criza psihotica a avut loc dupa cateva probleme de comunicare cu Gauguin. A iubit de multe ori, sex a facut mai putin. Si-a schimbat viata dupa ce a fost respins de fiica patronului sau de la Londra cu mult inainte de caderea psihotica dar nu a avut "accente de delir" dupa o astfel de experienta. Ceva a fost probabil atunci cand locuia cu fra'su (casatorit atunci) si in care a dus la ultima lui criza urmata de suicid. Pana atunci avusese vreo 4-5 episoade delirant-halucinatorii. Insa in nici un caz cumnata-sa nu-i fusese "partenera de sex"

    Daca eu "nu inteleg" de ce te mai obosesti sa mai conversezi cu mine mai Alpha? Am inteles ca ai alte principii, stiu ca ale mele nu sunt universal valabile (dealtfel nu cred defel in valabilitatea universala a adevarului) . Ce iti propui tu din acest semidialog?

    RăspundețiȘtergere
  13. Faptul ca nu ai raspuns la intrebarea mea din incheierea postarii anterioare, semnifica destule. E tipic psihanalistului sa spuna "vorbe" si...sa intoarca intrebarea ce i s-a adresat cu alta.

    Ca tu ai "alt" Dumnezeu, sunt convinsa, nu e nici un dubiu. Al "psihanalizei". Dar, inca odata iti spun, tu (chiar daca refuzi asta), ai acelasi Dumnezeu ca si mine, doar ca eu il stiu, l-am primit in inima mea, ma bucur, iar tu...esti in bezna sufleteasca, din infuzia de ura din terapia
    "ta"...

    Tu esti psiholog, esti absolvent de psihologie? Sau..."liber cugetator" si "psihanalist", ca (noua) vocatie dupa studii de arta?

    Eu cred ca daca folosesti cuvantul "dialog" stapanesti semnificatia si estetica a acestui cuvant.

    Desi nu crezi in universalitatea adevarului, il cauti. E ceva. Unii, prosti, cauta dreptatea, uitand de adevar. Dreptatea
    "lor"...Ori, se pare, tu nu esti pierdut de tot. "Adevaruri" diferite, da..., in sensul de perceptii, simturi, placeri etc diferite, de acord cu tine. Fiecare om e decident asupra propriului sistem de valori. Daca insa ii pasa doar de sine, traieste doar iubindu-se pe sine, in ura si ignoranta fata de aproape, obsedat de "vis" si furstrari etc, ce se alege de el? Traieste degeaba, "mort-viu".

    Ma bucur ca nu seman cu tine, dar iti respect dreptul de a fi asa cum vrei. Ti-am mai zis, esti intr-o directie umana buna, doar ca sensul e gresit. Cata vreme fondul pe care il ai e...cum e (bun, din cate imi dau seama, dincolo de...), esti un om cultivat, te implici in si cu viata, nu esti chiar definitiv si fatalmente pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  14. De profesie sunt artist. In realitate tu si colegii de blogosfera si altii care ma cunosc pot spune ce sunt.
    Am uitat sa-ti raspund la intrebare, jur. Iti raspund acum: ma bucura cand ia bataie Dinamo la forbal :))

    RăspundețiȘtergere
  15. E adevarat, cand e vorba de fotbal, voi, barbatii...

    Dar te bucuri atat de putin, Baldovin! Si te mai bucuri si de "infrangeri"...
    Asa sarac esti sufleteste?!
    Si cand te gandesti ca esti artist...

    Nu crezi ca meriti mai mult decat psihanaliza, care te canalizeaza spre "a te bucura" de...
    infranferile altora, nu de victoriile tale? Din ura..., nu din iubire, cu ura..., nu cu iubrire, n-ai nici o sansa.

    Artist al psihanalizei...,difera de psihanalist al artei.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ba daaaaa! De asta nu sunt psihanalist. Psihanaliza este pentru mine o activitate destul de rara.
    Sa stii ca cu dragostea stau bine ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. E un lucru la care, sincera sa fiu, nu m-am asteptat sa-l spui.

    Ma bucur pentru tine. Inclusiv pentru partea de final a postarii tale. Desi sensul referirii mele anterioare "nu crezi ca meriti mai mult decat psihanaliza?" era (nu numai si nu in principal) cu conotatii legate de activitatea sexuala, foarte importanta, desigur, pentru orice femeie sau barbat. Stau bine cu dragostea..., reminescescenta a reductionismului psihanalizei ( "...oglinda in sex,...'seva'...la 'orice'...") :)

    Am vazut ca, de multe ori, esti aplecat spre teme legate de psihanaliza sociala, de viata.
    Discutandu-se asiduu referitor la "Mailat" etc, e, dincolo de toate (ignoranta, prostie, minoritate, delincventa, saracie etc), sindromul de "satisfactie"
    izvorat nu din iubire, ci din ura, aici fiind chiar un sindrom de ura "de turma" al oamenilor, care mie imi creeaza atata repulsie.
    Ura, pe care phihanaliza o
    "cultiva" si o ridica la rang de virtute...

    Discutam cu prietena mea cea mai buna azi si faceam un "transfer" de ipostaze, de la spanzurarile in public din trecut..., in Evul Mediu, cu "judecata subiectiva indusa maselor" cum ca "acesta e..., acestia sunt..!" la transpunerea lor astazi (mediatica si generalizata) in condamnarea romanilor in masa, cand sunt condamnati la expulzare subiectiv si sumar, explicatiile vin...la destinatie, iar despre drept legal la recurs, e deja prea mult in epoca "salbatica" de azi din Italia. Si nu numai.

    Culmea e ca s-a inceput de la ceva ce, practic a fost inexistent,
    violul....(intrucat se pare ca nu s-au isterizat din moartea nefericitei femei, asta era..."ok" pentru "turma", "crime sunt mereu aici, mafie etc..., ce mai conteaza una in plus?", ci din viol, toata Roma are afise, tricouri etc cu fotografia femeii presupus ucise de Mailat cu "fatza de violata": "te uiti in ochii ei, romanule?) si tot ce a urmat..., demential...

    Ura, Baldovin, aceasta e boala nr. 1 a omenirii, azi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cand spui ca ura ar fi "boala nr. 1 a omenirii" parca tind sa-ti dau dreptate. Institutia de lepadat nr. 1 in societate (armata) functioneaza tocmai datorita urii proiectate de popor in afara lui, la alte popoare. Insa si dragostea e implicata aici. Cat tot a venit vorba de sexualitate , dragostea sexuala presupune cert si ura fata de rivalul pentru partener. Asta e sigur. Cea abstracta d ecare vb. tu are si ea ura ca motor social. Babele pe care tu le dispretuiesti pentru fatzartnicia lor si pentru faptul ca cred in D-zeu in special pentru a avea putere de vrajitoare si de a influenta (in bine sau in rau) viitorul. Daca ele cu ura lor nu ar mai ajunge in biserica nici discursul plin de iubire al preotilor sinceri nu ar mai avea nici un sens. Asta pt. a vorbi doar minoritatea celor sinceri.
    Despre cazul Mailat nu stiu prea multe. In schim de diineatza in metrou un tzigan canta "o sole mio" si "volare" in metrou. Mi s-a parut un gest cu adevarat destept si cred ca am sa scriu despre el pe "opinium".

    RăspundețiȘtergere
  19. Si totusi...
    Ura "armatei" e una...
    Ura...de zi cu zi, aproape himerica de atatea ori, in multe ipostaze ale vietii sociale de astazi, e altceva...

    Tiganul care canta la metrou...Pai, canta si afara, in toata Europa. Sa intalnit si Basescu cu ei, in fata hotelului la Oslo, de curand. Poate sunt si la polul nord, mai stii?

    Si, pe langa cantari, multi...fac ce face si Mailat ala. E chestie in primul rand de educatie. La ei, la tigani, si dintr-aia sexuala. Au...carduri de puradei, majoritatea analfabeti, care ajung...ce ajung. Din pacate, si societatea nu se manifesta cu interes spre asa ceva decat la dezastre. Umanitare ori de alt tip.

    RăspundețiȘtergere
  20. MAi alpha, am ajuns la conclizia ca ura este o agresivitate (salbatica) prost aplicata prin constanta ei. Si leul are "ura" atunci cand vaneaza. Dar dupa aia se calmeaza. Ura (civilizata) este o pervertire a acestei agresivitati, o amanare perpetua a ei asa cum e sexualitatea excentrica pentru ca evita coitul (si de aceea e mereu nesatisfacuta si mereu in cautare de satisfacere)
    A uri in societatea civilizata este absurd. Nu are scop. Eventual poti sa devi agresiv si termini problema. A fi pe jumatate agresiv e aiurea.
    Insa cred ca totul vine de la sistemul social si de la educatie. Uraste omul caruia i sau interzis micile satisfactii ale copilariei.

    Te vad un pic rasist(a) fata de tigani. pe celalalt blog (baldovin opinium) am scris ceva pe tema asta .

    RăspundețiȘtergere
  21. Despre tigani: nu, gresesti, nu am nici o treaba a fi contra ungurilo, tiganilo sau orice natie. Sunt oameni.
    Problema e ura. As adauga, in cazul minoritatii tiganesti, lipsa de educatie la nivel generalizat aproape al acestei minonitati, dar si dezinteresul societatii, in general, si al celor ce conduc tara asta pentru a-i educa. In momentul in care, iti spun din experienta proprie (nu stiu daca ai retinut din postarile mele anterioare pe..., dar am destul de frecvente participari la sustineri voluntare de actiuni umanitare si de alta natura..."similara"), am vazut cu ochii mei o familie de tigani inconstienti, semianalfabeti, mureau de foame si frig si aveau 6 copii, iar femeia era iar insarcinata, ce as mai putea sa zic? Sunt femeie, sunt crestina, dar e inadmisibil asa ceva in mileniul trei.

    Nu mai departe de ieri aud, in valtoarea alegerilor astea (atata lume scarbita de politicieni n-a calcat la vot, intre care ma numar si eu), ca sunt zeci de sate de romani fara curent electric, evident complet neinformati, fara tv si radio etc. Astia din presa se gasisera sa intrebe despre alegeri...acolo.

    !?!...

    RăspundețiȘtergere
  22. Situatia prezentata de tine se datoreaza tocmai amestecului nefericit de modernitate (cu sexul facut pentru placere- si acoperind si alte placeri neimplinite). Solutia insa nu reprezinta nici deportarea nici "educarea" lor. Adevarul e ca nu stiu ce solutie e mai buna. Nici discriminarea pozitiva nu e o solutie pe termen lung... Am mai raspuns la un comment pe celalalt blog al meu, cred ca important e sa nu mai intram in lumea primitiva. S-o lasam sa se modernizeze ea daca vrea asta.

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu putem doar asista, "s-o lasam" si cu asta, basta.
    Pana si chinezii au trecut la educatie sexuala. Nu numai spre a preintampina inmultirea peste masura a populatiei. Ruda de-a mea a fost in China saptamana trecuta si a ramas masca vazand ca i se dau cheile de la camera la hotel si...prezervativ.

    Prin urmare, desi pare ca nu avem aceeasi viziune, eu sunt convinsa ca nu asistarea...lor (sociala si nu numai) si a noastra (sa "o lasam asa", sa ne uitam la ei si Dumnezeu cu mila - ma rog, care avem :)...), ci EDUCATIA, cu tot ce implica ea, inclusiv sexuala, inclusiv pentru munca, asta e solutia.
    Riscul e foarte mare altfel. Pentru ei, tiganii, romii, ce Dumnezeu sunt, dar si pentru noi, persoanele ce suntem din etnia majoritara a aceste tari. Riscul e degradarea la nivelul vietii social-economice, mai ales. Cu 6 copii victime deja, cu altul pe drum...(cazul ce ti l-am zis), familia aia e mai mult decat posibil generatoare de conflicte viitoare, intr-un trai de...neimaginat pentru anul 2007, iar copii aia, la furat..., violat, crima etc?! Nu se poate asa ceva. Sau, se poate, dar trebuie luate masuri, reale, nu cate o asistenta pe la Primarie, cum am vazut eu, care isi facea unghiile si-mi zicea:"mai da-i dracu, dna, ca astia..., ca iepurii!". Da, dar a fost cineva acolo, i-a chemat vreodata sa le spuna, sa le explice? Vorbim de Europa, de fonduri, de tot felul de cuvinte bombastice si, in realitate...Nu cred ca ne va conveni sa creasca intr-un ritm asa de mare numarul copiilor fara pregatire, analfabeti ori semianalfabeti, expusi delingventei, in detrimentul unui segment cat mai mare de copii cu scoala, educati, civilizati. Nu uita ca, din cate stiu eu, populatia tarii scade sustinut, iar ce...vine in loc...
    Parerea mea: educatia. Evident, ea presupune, din punctul meu de vedere, dincolo de toate, educatia in credinta, in iubire de Dumnezeu, de aproapte, ajutorarea, sprijinul, toleranta si alte asemnea, caracteristici care, in fapt, arata ca apartinem umanitatii.

    RăspundețiȘtergere
  24. De acord cu tine ca o astfel de familie dezorganizata si aflata la periferia civilizatiei duce la conflicte sociale in viitor. De acord cu educatia sexuala de care vb. dar asta pentru a le face lor viata mai usoara si nu pentru ca ar ameninta sa devina majoritari dupa cum lasi tu sa se inteleaga.

    RăspundețiȘtergere
  25. Putina aritmetica, nu strica. Desi, la a contabiliza + si - in psihanaliza, e...de film stiintifico-fantastic ! Scuze, "artistico-fantastic" :)

    Incercam?
    Intr-un sat unde am fost voluntara, exista doua "ramuri": una cu case de tigani, alta de romani. In partea romaneasca, o familie are patru copii, alta doi , restul au unul sau zero. In partea tiganeasca, de la varste foarte fragede se casatoresc, incep sa aiba copii si asa au ajuns cu...pana la 8 (opt).
    Toti sunt oameni, au dreptul la existenta. Insa..., UNDE E EDUCATIA?
    Poti, bineinteles, sa aduni si sa iti dai seama ce probleme sunt acolo... Nu au sursa de hrana, deci fura. De unde? De la altii care au pamant. De ce nu au si ei? Nu au mostenit, nu au cu ce sa cumpere sau...chiar se simt comozi asa.
    Pericolul?
    Foarte multi oameni neeeducati si periculosi pentru societate, in general.
    Cum va arata acel sat peste cativa ani?
    Nu spun ca nivelul de educatie al romanilor ce traiesc la sat ar fi foarte inaintat. Insa, totusi, iti zic ca sunt diferente semnificative, cel putin unde am fost eu. Exista tv, telefonie, radio, chiar si internet in cateva case. La scoala, merg majoritatea. Dintre tigani, merg doar la inceput de scoala, iau rechizitele si...le vand si mai merg cand si cand pentru alocatie.
    Este nevoie de fonduri masive, de initiative si oameni platiti de stat pentru a face ceva acolo, e nevoie si de voluntariat pentru a ajuta oamenii, indiferent de etnie. Fara educatie, inclusiv sexuala, cel putin unde am fost eu ultima data (sunt convinsa ca sunt multe astfel de sate similare...), e foarte clar unde se ajunge. Din pacate.
    Aceasta e Romania reala ! Povesti zugravite frumos la tv, despre sate..., foarte bine. Dar, dincolo de aparente, peste drum de soseaua principala a satului...
    Din pacate, asta e azi, sursa de existenta lipseste la sat, in foarte multe sate. Oamenii, tot cu sapa si vai de ei...Ar putea sa se faca acolo ceva, nu stiu, cu animale, cu ce Dzeu stie, dar nimeni nu se preocupa. Decat acolo unde se pot face bani multi in timp scurt. Statul insa, daca ar fi sanatos, s-ar gandi la viitor. Dar e bolnav.

    RăspundețiȘtergere
  26. "De ce nu au si ei?"
    Pentru ca au fost robi pe pamanturile celor care aveau. Unii dintre ei au si astazi. Cumva istoria le plateste inapoi prin intermediul urmasilor celor care au profitat de pe urma lor la acea data oroarea de ai fi transformat in robi. Fireste poate ca generatiile actuale, urmasii vechilor stapanii nu au marea vina. Stramosii lor o au. Insa ca reprezentanti ai acestora ei si intreaga comunitate trebuie sa se implice si sa ii ridice economic si pe ei la standardul de cetateni. Solutia pe care ai enuntat-o e, cred, singura.

    RăspundețiȘtergere
  27. Speram sa se intample ceva, la nivel macrosocial, cat si microsocial, dar personal sunt destul de sceptica, se misca greu lucrurile acolo unde nu e loc de spaguit, de "tras comision" pentru cei implicati etc...
    La nivel social si relational, interconfesional si interetnic, lucruile sunt mai greu de disecat si de rezolvat. Cate ceva, se mai urneste, pe ici, pe colo...
    Speranta moare ultima, nu?

    RăspundețiȘtergere
  28. stii tu cum e
    speranta moare ultima ... da' in chinuri groaznice :)

    Pana nu se ridica economia si pana cand lacomia unora nu va atinge varful sacului rupt nu se va shimba nimic. asta e.

    RăspundețiȘtergere
  29. Da, referitor la economie, lacomie, devalizari de banci etc, avem parere convergenta.

    Speranta "moare"...,utima sau "in chinuri"?

    "Speranta moare ultima, se spune. Eu cred ca nu moare niciodata. Se transmite numai de la o generatie la alta, mereu aceeasi, dar altfel formulata, mai mare si mai puternica decat inainte. Daca generatia urmatoare nu are destul loc in suflet s-o primeasca, speranta asteapta generatii mai potrivite, dar nu dispare niciodata. Nu stiu cum se produce acest proces, dar fiecare dintre noi are o istorie intinsa pe cel putin trei generatii de oameni si poate observa cu ochiul liber fenomenul despre care vorbesc". (Dan Tudor, www.dantudor.ro )

    RăspundețiȘtergere
  30. Adevarat ce zice Dan Tudor insa nu la fel de optimist. Cred ca incapatanarea, optimismul si siguranta de sine te face mai puternic. Insa speranta este ceva din astea aflat cumva sub nivelul de avarie. Speranta e o disperare. Si intr-adevar nu dispare din suflet ci ramane ca un blestem pentru generatiile urmatoare. Chiar daca se vor fi ridicat, chiar daca isi vor fi castigat prestigiul ei inca spera sa se intample ceva in viata lor desi au iesit din zona de avarie. Tiganii despre care vorbeai tu se afla exact in aceasta situatie. Manelistii tot de aceeasi speranta se sufera si se vede disperarea amrginalizatilor in cantecele lor chiar daca o mascheaza cu mercedesuri , bani si femei.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile agresive si injurioase vor fi sterse